Centralisme

Engegues la televisió i ho veus; escoltes la ràdio i en parlen; llegeixes el diari i ho escriuen; veus internet i ho comenten; hi vas i tu vius lluny. És que Catalunya només està representada per una capital?

Ja fa dies que molts es queixen de no voler estar amb els de fora de casa; quan nosaltres mateixos, els de dintre, sembla que sovint visquem tots en una gran ciutat capital que sovint pateix problemes (llum, aigua, transport, esfondraments…). No negaré que no m’agradi la Gran Capital, la gent que em coneix sap molt bé que en sóc un gran amant, però del que si me’n començo a cansar és d’aquest afany que hi ha a Catalunya en parlar només d’una zona per molts habitants que hi visquin. És que els que no hi vivim no paguem com tots els altres?

Sé que les meues paraules es poden afegir a molts altres arguments de gent de províncies que opinen el mateix però el que si s’ha d’entendre des del Centre és que és un tema que cansa. Per què quan miro una sèrie i es parla de la meua ciutat he de sentir a dir "si que vas lluny!"; per què quan a algú dic que sóc d’allà em respon a l’hivern "hi ha molta boira, no?" i a l’estiu "us fa molta calor, no?"; per què si marxo fora de Catalunya i dic que hi visc m’envien després una carta on hi diu "Lleida, Barcelona, Catalunya". Semblen exageracions però són exemples reals d’experiencies viscudes.

Acabem ja amb aquests tòpics i aquest centralisme i aprenguem a estimar casa nostra per sobre de tot. Si tots ho fem crec que les coses poden començar a canviar.

Un pensament sobre “Centralisme

  1. Antoni Riquer

    Completament d’acord! Els lleidatans hem de començar a madurar com a tals i a sortir de l’ombra d’aquesta Catalunya que comença i acaba a Barcelona. Repensar Catalunya i els Països Catalans, tot oferint des de Lleida un model alternatiu de creixement i de gestió del territori.
    No tots som Barcelona i molt menys hem de voler ser-ho. Per això tenen sentit els nostres blocs, no?

    M'agrada

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s